Abychom ochutnali vietnamskou kuchyni a dozvěděli se zajímavosti o této zemi, nemuseli jsme cestovat daleko.My, žáci 7.B z Kadaňské jedničky, jsme totiž mezi sebe pozvali pracovnice Poradny pro integraci, která sídlí v Ústí nad Labem. Pod vedením paní Daniely Pettrichové a Hanh Thu Nguyenové jsme se naučili připravit jarní závitky se sladkokyselou omáčkou. Je to lehké jídlo připravené z rýžového papíru, nudlí, zeleniny a vepřového masa. Kromě toho jsme ochutnali krevetové lupínky, které velmi připomínají známé chipsy. Někteří z nás si troufli i na rybí karbanátky. Dozvěděli jsme se o způsobech stolování ve vietnamských rodinách. Nejvíce nás pobavilo, když jsme dostali jednorázové dřevěné hůlky a měli je používat k podávání pokrmů do úst. Ti šikovnější z nás by se asi pomocí hůlek najedli, ostatní zoufale bojovali s každým soustem.
Závěrečná část naší „ochutnávky“ patřila prohlížení fotografií a besedě o přírodních podmínkách, kultuře a životě lidí ve vzdálené zemi.
Ptáte se, proč jsme si vybrali právě Vietnam? Protože do naší třídy začal v loňském školním roce chodit vietnamský chlapec Martin. Máme ho moc rádi. On učí nás a my učíme jeho.

Holky a kluci 7.B
tř. uč. Mgr. Martina Seifertová

P1020937

foto ve fotogalerii 2015-16

631 Celkem přečteno 2 Dnes přečteno